Wie werkt aan positieve gezondheid in een buurt of wijk, samen met buurtbewoners en samen met partners in de wijk? Wie (her)kent dat en wil ervaringen delen?
In het verleden leerden we dat positieve ervaringen elders, enorm stimulerend kunnen werken voor actieve bewoners en professionals. Dat zagen we bijvoorbeeld terug bij de aanpak van het Sterrenburgpark (aanleg natuurlijke speelplek, ontmoeting bevorderen, bewegen en spelen stimuleren, voorzieningen verbeteren).
De positieve ervaringen in Apeldoorn Zuid (bewoners nemen heft in eigen hand) en Leiden Noord (park nieuw leven inblazen, met o.a. theehuis en sport- en spelvoorziningen), zijn letterlijk de basis voor bijvoorbeeld de Tuin van Sterrenburg, een bewonersinitiatiief dat leidde tot Tuinhuis met horeca en ontmoeting, nieuwe activiteiten in en rond het park, wijkvereniging, hulp/klusdienst in wording.
Ken jij een positief voorbeeld van samen met de buurt werken aan gezondheid dat je met mij wil delen?
In de wijk Sterrenburg (22.500 inwoners, 50 jaar oud, Dordrecht) bleken in enkele oudere buurten, met veel sociale woningbouw, de problemen met gezondheid veel groter dan gemiddeld in de hele wijk. Samen met wijkpartners zijn we een traject gestart: Gezond Rondkomen. In onze aanpak willen we nadrukkelijk uitgaan van de wensen en behoeften van de buurtbewoners. Dat klinkt logisch, maar is in de praktijk nog een hele klus...
In veel ervaringen elders (stad, regio, landelijk) lezen we vooral over beleidsmatige zaken, goede voornemens e.d. Maar die concrete, effectieve aanpak vinden, die uitgaat van de buurtbewoners, is veel lastiger...
Wie (her)kent dat en wil eens ervaringen delen?
Dordrecht