Vraag
Profielfoto van Nicole Evers
Profielfoto van Nicole Evers Nicole Evers 2 april 2021

Voel jij je competent genoeg om preventief te werken? Krijg jij daar als professional wel de ruimte voor?

Iedereen heeft de mond vol van preventie. Voorkomen van problemen, vroegsignalering, terugdringen van jeugdzorggebruik: zomaar wat termen die genoemd worden in diverse onderzoeken waaruit blijkt dat er nog onvoldoende preventief gewerkt wordt. Uit een peiling van Movisie (mei 2020) onder 212 gemeenten, blijkt dat 59% van deze gemeenten zegt dat hun sociale wijkteams onvoldoende toekomen aan preventief werken en vroegsignaleren.

Daar ben ik nieuwsgierig naar: Het onvoldoende toekomen aan... 
Waarom komt men daar niet aan toe? Het roept bij mij de vraag op waar zij dan wel aan toekomen? Of dat zij wel voldoende tijd hebben? Of, vanuit mijn vakgebied gesproken, zijn zij voldoende bekwaam in het preventief werken en krijgen zij daar wel de ruimte voor?

Als trainer en coach binnen het sociaal domein tref ik hardwerkende professionals, met een hart voor anderen en een grote betrokkenheid. Tijdens trainingen rondom LVB of hechtingsproblematiek, realiseert men zich dat verbinden met anderen tijd kost. Als die ander dan ook nog een hulpvraag heeft of een andere bejegening vraagt vanwege zijn of haar achtergrond, dan kost je gesprek dubbel zoveel tijd.

Vanuit mijn eigen ervaring binnen het primaire proces ben ik ervan overtuigd dat wanneer je de verbinding met de ander aan kunt gaan, kennis hebt van bijvoorbeeld LVB en kunt aansluiten bij die ander, preventief werken veel gemakkelijker wordt. Investeren in de ander, aansluiten bij de vraag en vanuit dat perspectief gezamenlijk optrekken kost tijd. Het zorgt echter ook voor vertrouwen en ik denk dat juist dat vertrouwen ervoor zorgt dat je moeilijke zaken bespreekbaar kan maken waardoor situaties minder snel escaleren. Mensen begeleiden naar voorzieningen of instanties wordt daarmee gemakkelijker. En, heel belangrijk, zorg ervoor dat je in contact blijft. Er zal veel sneller bij je aangeklopt worden wanneer jij die betrouwbare ander bent.

Of zie ik het helemaal verkeerd? Ik ben nieuwsgierig hoe dat voor jou is!

Beantwoord de vraag van Nicole