In navolging op het webinar van 12 september organiseren we wederom een webinar waarin Bianca den Outer ingaat op concrete interventies die je kan inzetten om een domeinoverstijgende samenwerking werkend te krijgen én te houden. De onderstaande vragen die beantwoord worden in dit webinar zijn naar voren gekomen vanuit de deelnemers!
- Wat zijn nu concepten die helpen bij het formuleren van dat 'wat ons te doen staat' in een samenwerking?
- Welke instrumenten zijn er om tot gemeenschappelijke taal te komen?
- Hoe vul je het samenwerkingskompas in?
- Hoe meet je de kwaliteit van de samenwerking?
In het vorige webinar hebben een aantal deelnemers een mini-intervisie met Bianca gehad naar aanleiding van een casus die zij zelf inbracht. Dat was heel waardevol! Daarom bouwen we dit ook in dit webinar in. Dus heb je als deelnemer een casus die je graag wilt inbrengen, laat dit dan weten aan Mariette Reineke:: mariette@lorenz.nl.
PS: Wist je dat er tijdens het netwerkevent van de Stem van de Professional op 23 januari a.s. volop gelegenheid is voor intervisie? Meld je aan voor het Channel en deel straks jouw casus.
Huisartsen en sociaal werkers spelen een belangrijke rol in het signaleren van problematiek. Veel somatische zorgvragen hebben een psychosociale component. Als daar meer aandacht aan wordt besteed, blijken somatische zorgvragen met regelmaat af te nemen.
De Wally vervult vanuit het sociaal domein de rol van contactpersoon voor de huisartsenpraktijk. Het doel is dat hulpvragers binnen het sociaal domein sneller de passende ondersteuning ontvangen, waardoor het risico op medicalisering wordt voorkomen. Het is een succesvolle werkwijze, waarbij huisartsenpraktijken beter en efficiënter met het sociaal domein zijn verbonden, op een laagdrempelige manier. Hiermee worden huisartsenpraktijken ontlast en worden inwoners sneller geholpen met hun hulpvraag en naar de juiste ondersteuning verwezen.
Tijdens dit webinar gaat Mariette Reineke van Lorenz in gesprek met Lia Huisman en Karin Straatman over de opzet, borging, succes en impact van Waar is Wally.
Datum: Donderdag 10 oktober
Tijd: 12:00 – 13:00 uur
Er zijn geen kosten verbonden aan dit webinar.
Een mantelzorger is niet alleen mantelzorger. Deze persoon heeft ook andere rollen, wensen, belangen, verwachtingen en verantwoordelijkheden in de maatschappij. Het zijn leraren, stratenmakers, winkeliers, ouders, vrienden, collega’s, vrijwilligers etc. Zij bouwen relaties op met mensen om zich mee, zorgen voor elkaar, maken muziek in verenigingen of beoefenen sport. Zij delen het leven met anderen, ook op het moment dat een naaste door een ziekte of beperking wordt getroffen. En de mantelzorger is meestal niet de enige die zorgtaken uitvoert. Er zijn meerdere mensen betrokken rondom de zorgvrager.
In dit webinar richten we ons op de waarde van informele zorgverleners, een breed scala van mensen die zich onbetaald inzetten bijvoorbeeld in de rol van vrijwilliger. We gaan vooral in op inwoners, de mogelijkheden die ervaringsdeskundigen, zelfhulpgroepen en studenten te bieden hebben. Hoe kun jij als professional deze groepen bereiken en hun bijdrage bij het ondersteunen van mantelzorgers coördineren? Dit alles op een manier die voor de mantelzorger én de informele zorgverlener zelf van toegevoegde waarde is.
Dit doen we aan de hand van de Gids voor mantelzorgondersteuners. Informele zorgverleners zijn van grote waarde. Deze gids is na het webinar gratis beschikbaar als download.
- Werk jij op het snijvlak van zorg en welzijn?
- Ondersteun jij mantelzorgers in je dagelijkse werk of kom je ze regelmatig tegen?
- Ben jij een verbinder binnen de informele zorg en wil je jouw arsenaal aan kennis vergroten?
- Of ben je anderszins geïnteresseerd in dit onderwerp, dan ben je van harte welkom.
Dit webinar is onderdeel van een reeks van vier, maar kan apart worden gevolgd. Elk webinar behandeld een specifiek thema op het gebied van mantelzorgondersteuning. Het volgende en laatste webinar gaat over 8 vraaggebieden waarop mantelzorgers ondersteuningsbehoefte kunnen ervaren.
Voor wie?
Welzijns- en zorgprofessionals, zoals sociaalwerkers, mantelzorgondersteuners, beleidsadviseurs/medewerkers, stagebegeleiders, mantelzorgers, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen e.a.
Programma
Informatie wordt gegeven over de volgende thema’s:
- Actieve inwoners, verschillende vormen van betrokkenheid
- Unieke meerwaarde van ervaringsdeskundigen
- Zelfhulpgroepen, hoe ondersteun jij de eigen kracht
- Studenten, een betekenisvolle stage
Leerdoelen
- Inzicht in de rol van informele zorgverleners: Begrijpen wat informele zorgverleners, zoals vrijwilligers, ervaringsdeskundigen, zelfhulpgroepen en studenten, kunnen bijdragen aan de ondersteuning van mantelzorgers.
- Herkennen en betrekken van informele zorgverleners: Leren hoe je als professional deze diverse groepen kunt identificeren, bereiken en motiveren om deel te nemen aan de mantelzorgondersteuning.
- Effectieve coördinatie en samenwerking: Vaardigheden krijgen om de bijdragen van informele zorgverleners op een effectieve en efficiënte manier te coördineren, zodat de ondersteuning voor mantelzorgers wordt geoptimaliseerd.
- Toegevoegde waarde creëren voor alle betrokkenen: Inzicht krijgen in hoe je ervoor kunt zorgen dat zowel mantelzorgers als informele zorgverleners waarde halen uit hun betrokkenheid, door balans te vinden tussen ondersteuning en de eigen behoeften van alle partijen.
- Praktische toepassingen en voorbeelden: Verwerven van concrete methoden en best practices voor het integreren van informele zorgverleners in de mantelzorgondersteuning.
Sprekers:
Natalia Vermeulen: Projectleider Sociale basis MantelzorgNL
Wilma Louwerse, Coördinator Stagebureau Informele Zorg Handjehelpen
Kosten
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Dit webinar wordt verzorgd door MantelzorgNL PRO